Translate

Bantu Ketik Blog ini

Sejak 10.10.10

RangBul@n

Semua catatan di situs ini dikutip dari pelbagai blog di dunia maya; tiada kena mengena dengan pemilik blog. Sebarang komen peribadi sila e-mel rangbulan@gmail.com

6.6.13

Penunggang bantah bandar besar bebas motor


 
Penunggang motosikal rata-rata tidak bersetuju dengan cadangan drastik polis untuk mewujudkan menjadikan bandar besar sebagai kawasan bebas motosikal dalam usdaha membendung jenayah.

Mereka melihat langkah itu sebagai satu diskriminasi.

Kebanyakan golongan itu yang diwawancara Malaysiakini berpendapat, pelaksanaan cadangan itu hanya menjejaskan golongan berpendapatan rendah yang tidak mampu menggunakan pengangkutan lain.

NONE"Lebih ramai orang menunggang motosikal untuk menampung kos hidup, jadi dasar ini tidak adil untuk mereka dan kepada kami," kata bekas wartawan Radzi Razak (kanan), 28.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar ketika ditemubual Astro Awani pada 30 Mei lalu berkata, pihaknya akan mencadangkan kepada kerajaan supaya mewujudkan zon tanpa motosikal di bandar besar untuk memerangi jenayah.

Khalid berkata, ia antara beberapa langkah "drastik" yang dicadangkan untuk menangani masalah tersebut, mengambil kira keadaan di mana 90 peratus jenayah jalanan dilakukan oleh secara bermotosikal.

Tiada ulasan: