Translate

Bantu Ketik Blog ini

Sejak 10.10.10

RangBul@n

Semua catatan di situs ini dikutip dari pelbagai blog di dunia maya; tiada kena mengena dengan pemilik blog. Sebarang komen peribadi sila e-mel rangbulan@gmail.com

12.9.13

Dengan kehendak Allah

 Terjemahan Google... bolehlah faham sikit-sikit


Dengan kehendak Allah

Oleh itu jangan kita menyalahkan Allah atau menyalahkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk peningkatan baru-baru ini dalam harga petrol? Najib adalah lemah dan tidak akan dapat menaikkan harga petrol jika Allah tidak menentukannya . Oleh itu, jika kita mengadakan demonstrasi bantahan terhadap kerajaan atau adakah sama kita mengadakan demonstrasi bantahan terhadap Allah?

Raja Petra Kamarudin
" Insya -Allah " , umat Islam akan biasanya menyebut , apabila seseorang mengatakan sesuatu . Bahasa Inggeris akan berkata, " kayu Pengukur" .
'Kayu Pengukur ' adalah satu perkara yang sangat bukan -Kristian untuk mengatakan. Ini adalah adat dari zaman pra- Kristian apabila orang percaya bahawa syaitan tinggal di pokok. Dan jika anda mengatakan sesuatu - seperti : mari kita berharap ia tidak hujan hari ini - syaitan akan memastikan hujan hanya untuk menjejaskan rancangan anda. Jadi, anda ' sentuhan kayu' kepada strok syaitan sebagai satu cara pemujaan/
penenteraman supaya syaitan tidak mewujudkan kerosakan.
Saya masih ingat ketika di zaman anak-anak dan apabila kita berkata sesuatu yang kita siap kenyataan bahawa dengan ' kayu sentuhan ' dan kemudian menyentuh ketua bab yang paling dekat dengan kita. Mengapa? Nah, angka itu satu daripada . Petunjuk: orang Melayu akan berkata ' kayu ( kayu) dan menyentuh kepala anda apabila anda mengatakan sesuatu yang bodoh.
' Insya -Allah ' bermakna ' Insya Allah ' atau ' dengan kehendak Allah'. Umat ​​Islam percaya bahawa tiada apa yang berlaku tanpa kehendak Allah atau kehendak Allah.
Malah, salah satu ulama Melayu-Islam juga berkata dua hari lalu bahawa kenaikan harga petrol adalah kehendak Allah. Ini bermakna melainkan Allah membolehkan ia kemudian tidak akan ada kenaikan harga petrol.
Oleh itu jangan kita menyalahkan Allah atau menyalahkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk peningkatan baru-baru ini dalam harga petrol? Najib adalah lemah dan tidak akan dapat menaikkan harga petrol jika Allah tidak akan ia . Oleh itu, juga, kita mengadakan demonstrasi bantahan terhadap kerajaan atau adakah kita mengadakan demonstrasi bantahan terhadap Allah?
Melangkah dengan pendapat ulama Melayu-Islam ini, punca kenaikan dalam harga petrol ialah Allah dan bukan Najib. Najib boleh tak mampu melakukan apa-apa tanpa kehendak Allah. Oleh itu Najib tidak bersalah di dalam ' jenayah' yang semakin meningkat harga petrol.
Ya, jika anda seorang yang ' benar-benar beriman ', maka , sebagai ulama Melayu-Islam ini berkata, tiada apa yang berlaku tanpa kehendak Allah. Man boleh mencadangkan tetapi Allah melupuskan , sebagaimana yang mereka katakan . Oleh itu , sementara kita plot dan merancang, hanya Allah sahaja yang boleh menentukan hasil apa yang kita plot dan pelan.
"Dan apabila orang-orang kafir rancangan dibuatnya terhadap anda bahawa mereka mungkin menghadkan anda atau membunuh anda atau memandu kamu dan mereka merancangkan dan Allah juga telah mengatur rancangan dan Allah adalah sebaik-baik perancang " - ayat 30 , bab 8 (Surah l- Anfal ) al-Quran.
Jika ini benar , bagaimana pula apabila kita merancang dan perkara-perkara pelan lain ? Kami plot dan rancangan untuk membunuh seseorang. Tetapi kerana Allah tidak membenarkan apa yang kita berkomplot dan merancang , apa yang kita cuba lakukan akan gagal. Hanya jika Allah membolehkan ianya akan berjaya. Jadi kita boleh dihukum untuk perbuatan yang jahat apabila ia tidak akan berlaku kecuali jika Allah membolehkan ia ?
Bagaimana pula apabila umat Islam meninggalkan Islam? Saya telah meminta ulama tentang mengapa - jika Islam adalah agama yang benar - adakah Allah mencipta kita sebagai orang Islam dan bukan Islam? Mengapa Allah tidak mencipta kita semua sebagai umat Islam?


 Jawapan mereka memberikan saya adalah bahawa Allah akan membuka hati kita kepada kebenaran. Hanya apabila Allah membuka hati kita yang kita akan mengikut agama Islam yang sebenar . Jika Allah tidak membuka hati kita maka kita tidak akan melihat Islam sebagai agama yang benar.
Melangkah dengan sambutan ini ini bermakna Allah memutuskan siapa yang akan menjadi seorang Muslim dan yang tidak boleh menjadi seorang Muslim. Allah memilih orang-orang yang akan menjadi orang Islam dan orang-orang yang akan menjadi orang bukan Islam. Dan jika Allah mahu anda menjadi seorang Muslim maka Dia akan ' membuka hati anda dan jika tidak Dia akan menjaga hati anda ditutup.
Umat ​​Islam percaya bahawa hanya Islam agama yang benar dan semua orang-orang yang mengikut agama-agama lain yang mengikuti agama palsu. Islam juga percaya bahawa hanya orang Islam akan masuk syurga manakala orang bukan Islam tidak akan masuk syurga.
Berdasarkan doktrin ini, adakah adil bahawa Allah menghendaki hanya beberapa orang (20 % daripada dunia ) untuk menjadi orang Islam dan selebihnya (80 % daripada dunia ) untuk kekal bukan Islam dan kemudian menghantar 80% daripada orang-orang ke neraka apabila mereka menjadi orang bukan Islam tidak keluar dari pilihan tetapi kerana kehendak Allah?
Kemudian kami datang kepada subjek pilihan bebas. Adakah pilihan bebas wujud dalam Islam? Ada yang mengatakan ya. Jadi, jika pilihan bebas wujud , bagaimana akan kerja-kerja ini dengan kehendak Allah apabila dikehendaki Allah apa yang berlaku dan pilihan bebas tidak akan mula bermain ?
Teologi dan doktrin agama adalah satu perkara yang kompleks adalah ia tidak? Lebih banyak anda berfikir dan mencari jawapan segala-galanya yang lebih bercanggah muncul. Dan jika saya meninggalkan Islam dan menjadi seorang Kristian ini kehendak Allah atau pilihan bebas ? Jika Allah tidak akan ia boleh Saya juga meninggalkan Islam di tempat pertama ?
Bagaimanapun , itu tidak benar-benar apa yang saya ingin membincangkan hari ini. Saya ingin bercakap tentang sesuatu yang lain tetapi dalam biasa cheong hei cara saya, saya bercakap mengenai perkara-perkara lain sebelum saya datang untuk perkara yang sebenar.
Apa yang saya ingin bercakap tentang adalah perkataan Allah . Kerajaan juga akan bermain sehingga perkataan Allah sama sekali . Dan orang-orang seperti anda dan saya tertanya-tanya mengapa kerajaan nampaknya mempunyai hasrat kematian dengan memainkan apa-apa isu yang sensitif. Adakah isu ini tidak menyakiti Umno , terutama apabila ia datang kepada sokongan orang bukan Melayu atau bukan Islam?
Mungkin ya dan mungkin tidak. Jika Umno telah memutuskan bahawa ia telah kehilangan sokongan orang bukan Melayu pula maka tidak ada kerugian. Malah jika mereka tidak memainkan isu perkataan Allah bukan Melayu masih tidak akan menyokong Umno juga. Jadi apa yang telah Umno mendapat kehilangan?
Walau bagaimanapun, Umno boleh meletakkan PAS dan PKR di antara batu dan tempat keras. Jika PAS dan PKR bersetuju bahawa Al-Kitab tidak perlu menggunakan perkataan Allah yang mereka akan kehilangan sokongan daripada penyokong pembangkang bukan Melayu. Dan jika PAS dan PKR bersetuju bahawa Alkitab harus dibenarkan untuk menggunakan perkataan Allah yang mereka akan kehilangan sokongan daripada penyokong pembangkang Melayu.
Lebih buruk lagi , jika PAS dan PKR berdiam diri dan tidak mengambil pendirian mereka akan kehilangan sokongan daripada kedua-dua penyokong pembangkang Melayu dan bukan Melayu kerana berdiam diri itu akan memekakkan telinga.
Adakah anda fikir mereka benar-benar peduli sama ada Alkitab atau tidak menggunakan perkataan Allah ? Kebanyakan orang Melayu tidak prihatin dan sebenarnya tidak sedar bahawa Bible dicetak dalam Bahasa Malaysia telah menggunakan perkataan Allah . Jika orang-orang Kristian dan orang-orang dalam kerajaan telah diam , Alkitab boleh terus menggunakan perkataan Allah itu tanpa sesiapa menjadi lebih bijak kerana Melayu Islam tidak pernah membaca Alkitab anyway ( jadi bagaimana mereka akan tahu ?) .
Tetapi perkataan Allah adalah satu platform politik yang sangat baik untuk berdiri di atas. Umno boleh membangkitkan isu ini mengetahui bahawa Pakatan Rakyat akan menjadi sukar untuk mengambil kedudukan mengenai perkara itu. Jika Pakatan Rakyat mengambil satu kedudukan ia dalam kesusahan dan jika ia mengambil kedudukan yang lain, ia juga adalah dalam kesusahan. Dan jika DAP, PKR dan PAS mengambil kedudukan ' bebas' ia juga akan memberi masalah kerana maka ia akan menjadi jelas bahawa Pakatan Rakyat dibahagikan mengenai perkara itu.
Tetapi, anda mungkin bertanya, bagaimana pula dengan orang-orang Kristian dari Sabah dan Sarawak? Kedua-dua negeri di Malaysia Timur Barisan Nasional ' simpanan tetap ' dan terdapat ramai orang Kristian di sana. Adakah ini tidak menjejaskan sokongan Barisan Nasional di Malaysia Timur?
Nah, Alkitab di Malaysia Timur dibenarkan untuk menggunakan perkataan Allah . Hanya di Malaysia Barat perkara ini dipertandingkan. Oleh itu Umno percaya bahawa sokongan daripada orang-orang Kristian di Malaysia Timur tidak akan menderita manakala sokongan daripada orang-orang Kristian di Malaysia Barat hilang halatuju dan oleh itu tidak mengapa.
Ia belum dibuktikan sama ada ini merupakan satu strategi politik yang kukuh atau sama ada Umno telah membuat kesilapan masa besar. Kami akan , sudah tentu , tahu tidak lama lagi cukup sekali pilihan raya negeri Sarawak yang diadakan di dua dan setengah masa tahun atau lebih , yang akan menjadi dua tahun menjelang pilihan raya umum akan datang. Kemudian kita boleh melihat sama ada Umno adalah bodoh atau genius.
Mungkin mereka boleh mengatakan bahawa ini adalah kehendak Allah. Insya Allah ia kemudiannya Alkitab boleh menggunakan perkataan Allah dan jika Allah tidak maka Alkitab tidak akan dapat untuk menggunakan perkataan Allah . Kemudian Allah dan bukan Umno yang akan dipersalahkan kerana ini .
Jangan anda hanya suka bagaimana kehendak Allah berfungsi? Ia membantu anda untuk ' cuci tangan ' dan beralih menyalahkan keputusan anda untuk beberapa kuasa yang lebih tinggi .

  

Asal:

With the will of AllahHence do we now blame Allah or blame Prime Minister Najib Tun Razak for the recent increase in the price of petrol? Najib is powerless and would not be able to increase the price of petrol if Allah does not will it. Hence, also, do we hold protest demonstrations against the government or do we hold protest demonstrations against Allah?
NO HOLDS BARRED
Raja Petra Kamarudin

“Insha-Allah”, the Muslims will normally utter, when someone says something. The English will say, “Touch wood”.
‘Touch wood’ is a very un-Christian thing to say. This is a custom from the pre-Christianity days when people believed that devils lived in trees. And if you say something -- such as: let us hope it does not rain today -- the devil will make sure it rains just to dampen your plans. So you ‘touch wood’ to stroke the devil as a way of pacifying it so that the devil does not create mischief.
I remember when we were kids and whenever we said something we completed that statement with ‘touch wood’ and then touched the head of the chap closest to us. Why? Well, figure that one out. Hint: the Malays will say ‘kayu’ (wood) and touch your head whenever you say something silly.
‘Insha-Allah’ means ‘Allah willing’ or ‘with the will of Allah’. Muslims believe that nothing happens without Allah’s will or the will of Allah.
In fact, one Malay-Muslim scholar even said two days ago that the increase in the price of petrol is the will of Allah. This means unless Allah allows it then there would be no increase in the price of petrol.
Hence do we now blame Allah or blame Prime Minister Najib Tun Razak for the recent increase in the price of petrol? Najib is powerless and would not be able to increase the price of petrol if Allah does not will it. Hence, also, do we hold protest demonstrations against the government or do we hold protest demonstrations against Allah?
Going by the opinion of this Malay-Muslim scholar, the culprit in the increase in the price of petrol is Allah and not Najib. Najib could have done nothing without the will of Allah. Hence Najib is innocent of the ‘crime’ of increasing the price of petrol.
Yes, if you are a ‘true believer’, then, as this Malay-Muslim scholar said, nothing happens without the will of Allah. Man can propose but God disposes, as they say. Hence, while we plot and plan, only Allah can determine the outcome of whatever we plot and plan.
“And when those who disbelieved devised plans against you that they might confine you or slay you or drive you away; and they devised plans and Allah too had arranged a plan; and Allah is the best of planners” -- verse 30, chapter 8 (sūrat l-anfāl) of the Qur’an.
If this is so, how about when we plot and plan other things? We plot and plan to kill someone. But because Allah does not permit what we plotted and planned, what we tried to do will fail. Only if Allah allows it will it succeed. So can we be punished for the evil deed when it would not have happened unless Allah allows it?
What about when Muslims leave Islam? I have asked scholars as to why -- if Islam is the true religion -- did Allah create us as Muslims and non-Muslims? Why did Allah not create all of us as Muslims?
The reply they gave me is that Allah will open our heart to the truth. Only when Allah opens our heart will we follow the true religion of Islam. If Allah does not open our heart then we will never see Islam as the true religion.
Going by this response this would mean Allah decides who shall become a Muslim and who shall not become a Muslim. Allah chooses those who shall be Muslims and those who shall be non-Muslims. And if Allah wants you to become a Muslim then He will ‘open your heart’ and if not He will keep your heart closed.
Muslims believe that only Islam is the true religion and all those who follow other religions are following false religions. Muslims also believe that only Muslims will go to heaven while non-Muslims will never enter heaven.
Based on this doctrine, is it fair that Allah wills only some people (20% of the world) to become Muslims and the rest (80% of the world) to remain non-Muslims and then sends 80% of the people to hell when they became non-Muslims not out of choice but because of the will of Allah?
Then we come to the subject of free choice. Does free choice exist in Islam? Some say yes. So, if free choice exists, how would this work with the will of Allah when Allah wills whatever happens and free choice will not come into play?
Theology and religious doctrine is a complex subject is it not? The more you ponder and seek answers the more contradictory everything appears. And if I were to leave Islam and become a Christian is this the will of Allah or free choice? If Allah does not will it can I even leave Islam in the first place?
Anyway, that is not really what I want to discuss today. I want to talk about something else but in my usual cheong hei manner I talk about other things before I come to the real subject matter.
What I want to talk about is the Allah word. The government appears to be playing up the Allah word to the hilt. And people like you and I wonder why the government appears to have a death wish by playing up such a sensitive issue. Will this issue not hurt Umno, especially when it comes to the support of the non-Malays or non-Muslims?
Maybe yes and maybe no. If Umno has decided that it has lost the support of the non-Malays anyway then there is no loss. Even if they do not play up the Allah word issue the non-Malays are still not going to support Umno anyway. So what has Umno got to lose?
However, Umno can place PAS and PKR between a rock and a hard place. If PAS and PKR agree that Bibles should not use the Allah word they will lose the support of the non-Malay opposition supporters. And if PAS and PKR agree that Bibles should be allowed to use the Allah word they will lose the support of the Malay opposition supporters.
Worse still, if PAS and PKR keep quiet and do not take a stand they will lose the support of both the Malay and non-Malay opposition supporters because the silence would be deafening.
Do you think they really care whether the Bible does or does not use the Allah word? Most Malays are not concerned and in fact were not even aware that Bibles printed in Bahasa Malaysia were using the Allah word. If the Christians and those in government had kept quiet, Bibles could have continued to use the Allah word without anyone being the wiser because Malay-Muslims never read the Bible anyway (so how would they know?).
But then the Allah word is a very good political platform to stand on. Umno can raise this issue knowing that Pakatan Rakyat would be hard-pressed to take a position on the matter. If Pakatan Rakyat takes one position it is in trouble and if it takes the other position it is also in trouble. And if DAP, PKR and PAS take ‘independent’ positions it will also spell trouble because then it will be clear that Pakatan Rakyat is divided on the matter.
But then, you may ask, what about the Christians from Sabah and Sarawak? These two East Malaysian states are Barisan Nasional’s ‘fixed deposits’ and there are many Christians there. Would this not jeopardise Barisan Nasional’s support in East Malaysia?
Well, Bibles in East Malaysia are allowed to use the Allah word. Only in West Malaysia is this matter being contested. Hence Umno believes that the support from the East Malaysian Christians will not suffer while the support from the Christians in West Malaysia is lost anyway and therefore does not matter.
It is yet to be proven whether this is a sound political strategy or whether Umno has blundered big time. We will, of course, know soon enough once the Sarawak state elections are held in two-and-a-half years time or so, which will be two years ahead of the next general election. Then we can see whether Umno is a fool or a genius.
Maybe they can say that this is the will of Allah. If Allah wills it then Bibles can use the Allah word and if Allah does not will it then Bibles will not be able to use the Allah word. Then Allah and not Umno were to be blamed for this.
Don’t you just love how the will of Allah works? It helps you to ‘wash your hands’ and shift the blame of your decisions to some higher power.

Tiada ulasan: